Wiśnie w soku z czarnych porzeczek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejne pyszne połączenie wiśni i czarnej porzeczki. Takie owoce wspaniale nadają się do ciast i deserów.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 l wydrylowanych wiśni
    1 l czarnych porzeczek
    1 kg cukru
    1 l wody

Wiśnie w soku z czarnych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki zalewamy wodą, gotujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną, cedzimy przez bardzo gęste sitko lekko wyciskając owoce. Do powstałego soku dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia. Wiśnie przekładamy do średniej wielkości słoików. Zalewamy gorącym sokiem, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy