Wiśniowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na urlopie macierzyńskim. Gotuję dla męża, który jest kucharzem, więc mało co mu smakuje, ale zupę uwielbia.

Składniki:

  • ● 35 dag wiśni
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● czubata łyżeczka cynamonu
    ● 3 goździki
    ● śmietanka 30-proc.
    ● ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    ● 700 ml wody

Wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy, osączamy
    i drylujemy. Zalewamy wodą,
    wsypujemy cynamon, goździki
    i cukier. Gotujemy 30 minut.
  • Wiśniowa 2. Zestawiamy z ognia. Miksujemy
    blenderem lub przecieramy
    przez sito, tak aby uzyskać
    gładką konsystencję.
  • 3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy
    w małej ilości wody,
    wlewamy śmietankę, mieszamy.
    Wlewamy do zupy.

Porady

Zupę można zagęścić mąką kukurydzianą. Dobrze smakuje z makaronem ryżowym.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy