Wiśniowa zupa na słodko

0 (0 ocen)

Ta zupa kojarzy mi się z latem, pełnym słońca i dojrzewających owoców w sadzie na wsi... Robi się ją naprawdę bardzo szybko.

Składniki:

  • 1 litrowy słoik wiśni
    ok 5 litrów wody
    2-3 łyżki cukru
    1 kisiel wiśniowy
    2 łyżki śmietany
    1 op makaronu dowolnego np. kokardki

Wiśniowa zupa na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować jak na opakowaniu, tylko bez soli. Wiśnie wydrylować. Przelać je wraz z sokiem do garnka z wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Do miski wlać szklankę zimnej wody i wymieszać w niej kisiel oraz śmietanę, wlać do gotującej się zupy i chwilkę pogotować do zgęstnienia. Podawać z makaronem.

Porady

Można użyć świeżych owoców, mrożonych lub tak jak ja z kompotu. Zupę można jeść na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy