Pyszne babeczki z orzeźwiającą wiśniową nutą i lekkim piernikowym posmakiem. W sam raz na małe słodkie co nieco.
Składniki:
1 i 2/3 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
Wiśniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie zmiksować za pomocą blendera.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i ponownie utrzeć. Dołożyć piure z wiśni i przyprawę do piernika. Wsypać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia – dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ponownie wymieszać.
2.Masę nałożyć do 20 foremek na babeczki (średnica 5 cm), wypełniając je max do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w formie do pieczenia (29 x 39). Piec ok. 35 min (180 st. C).
Komentarze