Wiśniowe babeczki

0 (0 ocen)

Pyszne babeczki z orzeźwiającą wiśniową nutą i lekkim piernikowym posmakiem. W sam raz na małe słodkie co nieco.

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)

Wiśniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowe babeczki 1. Wiśnie zmiksować za pomocą blendera.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i ponownie utrzeć. Dołożyć piure z wiśni i przyprawę do piernika. Wsypać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia – dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Wiśniowe babeczki 2. Masę nałożyć do 20 foremek na babeczki (średnica 5 cm), wypełniając je max do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w formie do pieczenia (29 x 39). Piec ok. 35 min (180 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy