Ciasto wiśniowe pod pierzynką

0 (0 ocen)

ciasto wiśniowe pod cytrynową pierzynką

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    2 szklanki mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół kostki masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki mleka
    owoce np. wiśnie

    Beza
    5 białek
    szczypta soli
    2 łyżki soku z cytryny
    1 1/2 szklanki cukru

Ciasto wiśniowe pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Masło stop, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem dodaj obie mąki proszek do pieczenia i mleko, wlej masło, wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej, posypanej bułką blachy.Piecz 15 minut w temp. 200 stopni
    ciasto posyp wiśniami.

    Beza
    białka ubij z cukrem sokiem z cytryny i szczyptą soli na sztywną pianę. Rozsmaruj na cieście . Piecz jeszcze 20 minut w tej samej temp.

Porady

Wiśnie nakładam zawsze po tych pierwszych 15 minutach pieczenia. Wtedy nie opadną na dno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy