Wisniowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolorystyczne połączenie kakao i wiśni

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Placek kakaowy: 8 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cynamonu, 2 łyżki kakao.
    Masa: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, kieliszek spirytusu, 1 margaryna, opakowanie kremu czekoladowego do tortów lub 2 łyżki kakao, herbata do nasączenia placków. Glazura: słoik wiśni drylowanych, galaretka wiśniowa, łyżeczka żelatyny

Wisniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao i cynamonem. Wylać do formy i upiec. Przekroić na 2 placki.
    Budynie ugotować na mleku z cukrem. Ostudzić. Utrzeć margarynę dodać budyń i krem w proszku lub kakao na końcu spirytus. Przełożyć placki. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki soku z wiśni. Gdy zacznie tężeć dodać wiśnie i tężejącą masę wylać na placek. Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy