Wiśniowiec na winie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto jest dobre, proste i szybkie do zrobienia. Ciasto może być dobrym deserem na niedzielne podwieczorki jak i świetnym ciastem na rodzinne spotkania. u mnie w domu wszyscy zajadają się tym przysmakiem.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    125g margaryny
    125g cukru
    1 cukier waniliowy
    250g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wiśnie:
    3/4l czerwone wino
    120g cukru
    2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
    1 słoik wiśni bez pestek
    250 ml śmietany kremówki
    1 śmietanka fix

Wiśniowiec na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować szklankę wina i szklankę soku. Z reszty soku i wina rozrobić budyń. Gdy wino z sokiem będzie się gotować należy dodać cukier i rozrobiony budyń. Po ugotowaniu dodajemy wiśnie z słoika. Następnie odstawiamy budyń aby ostygł.
  • 2. Ciasto: Utrzeć cukier i cukier waniliowy z margaryną następnie dodać jajka i wymieszać. Później wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać.
  • 3. Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm do wysokości 3 cm. Następnie wlewamy winny budyń. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
  • Wiśniowiecki na winie 4. Po upieczeniu ciasto powinno stać przez noc albo dzień. Przed podaniem ubić śmietanę i wyłożyć na ciasto. Ja posypuje ciasto tarta czekoladą ale można też cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy