Ciasto jest dobre, proste i szybkie do zrobienia. Ciasto może być dobrym deserem na niedzielne podwieczorki jak i świetnym ciastem na rodzinne spotkania. u mnie w domu wszyscy zajadają się tym przysmakiem.
Wiśniowiec na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować szklankę wina i szklankę soku. Z reszty soku i wina rozrobić budyń. Gdy wino z sokiem będzie się gotować należy dodać cukier i rozrobiony budyń. Po ugotowaniu dodajemy wiśnie z słoika. Następnie odstawiamy budyń aby ostygł.
2.Ciasto: Utrzeć cukier i cukier waniliowy z margaryną następnie dodać jajka i wymieszać. Później wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać.
3.Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm do wysokości 3 cm. Następnie wlewamy winny budyń. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
4.Po upieczeniu ciasto powinno stać przez noc albo dzień. Przed podaniem ubić śmietanę i wyłożyć na ciasto. Ja posypuje ciasto tarta czekoladą ale można też cynamonem.
Komentarze