Wiśniowiec z kremem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wiśnie wydrylować, ułożyć w blaszce pokrytej papierem do pieczenia, delikatnie posypać cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać nalewkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na owoce. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto odwrócić wiśniami do góry. Ostudzić.
2.Krem różany: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać konfiturę i chłodną żelatynę. Krótko zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.
Komentarze