Wiśniowiec z kremem różanym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Płatki róż zbierane nad Bałtykiem:) Ciasto mocno aromatyczne i bardzo pyszne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 szklanki cukru
    350g mąki
    250g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    700g wiśni

    Krem różany:
    330ml śmietany 30%
    4 łyżki konfitury różanej
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    0,5 szklanki wody

Wiśniowiec z kremem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wiśnie wydrylować, ułożyć w blaszce pokrytej papierem do pieczenia, delikatnie posypać cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać nalewkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na owoce. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto odwrócić wiśniami do góry. Ostudzić.
  • 2. Krem różany: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać konfiturę i chłodną żelatynę. Krótko zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy