Wiśniowiec z masą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasta amoniakowe przekładane dwoma masami wiśniową i pianką cytrynową. Bardzo smaczne połączenie smakowe polecam na różne przyjęcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 30 dag margaryny
    - 25 dag cukru pudru
    - 25 dag mąki pszennej
    - 6 jajek
    - 1łyżeczka proszku
    - 1 łyżeczka amoniaku
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki kakao

    Masa wiśniowa
    - 1 litrowy słoik kompotu z wiśni
    - 2 galaretki wiśniowe

    Masa cytrynowa
    - 1 śmietana śnieżka
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 galaretka cytrynowa

Wiśniowiec z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i amoniak. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 część - jedną zostawiamy białą - do drugiej i trzeciej dodajemy po łyżce kakao. Każde ciasto pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 170.
  • 2. Przecedzić kompot, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości, zagotować i rozpuścić galaretki. Na koniec wmieszać wiśnie.
  • 3. Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie ciasta
    Ciemne ciasto - tężejąca masa wiśniowa - ciasto jasne - masa cytrynowa - ciasto ciemne - polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy