Wiśniowo-kokosowa panna-cotta

0 (0 ocen)

  • 20 min

Banalnie prosty, tani i smaczny deser.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleczka kokosowego
    1 szklanka śmietany 36%
    8 dag cukru pudru
    4 łyżki wiórek kokosowych
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka likieru kokosowego
    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka wody
    1 szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Wiśniowo-kokosowa panna-cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w połowie mleka, resztę mleka zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę Śmietanę z cukrem mocno podgrzać, ale nie zagotować Do gorącej śmietany, wlać mleko i likier kokosowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać wszystko razem i rozlać do szklanek, schłodzić. W takcie zastygania wiórki kokosowe wypłyną na wierzch tworząc kokosową "skorupkę".
  • 2. Z cukru i wody zrobić karmel w którym przesmażyć wiśnie. Zimnym sosem wiśniowym polać zastygnięty deser.

Komentarze

Podobne przepisy