Wiśniowo-malinowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem chętnie piekę ciasta z owocami.

Składniki:

  • ● po 1 szkl. malin i drylowanych wiśni
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● 3/4 szkl. gorącej wody
    ● polewa czekoladowa.
    Biszkopt: 1 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa: 70 dag twarogu
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● 2 żółtka
    ● 50 dag śmietany 36-proc.
    ● 10 łyżeczek żelatyny

Wiśniowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem
    i mieszając, dodajemy mąki
    i proszek do pieczenia. Wlewamy
    do formy 25 x 40 cm.
    Pieczemy 25 minut w 180 °C.
  • 2. Dwukrotnie zmielony ser
    ucieramy z cukrem, jajkami
    i żółtkami. Żelatynę rozpuszczamy
    w małej ilości ciepłej
    wody i wlewamy do sera. Dodajemy
    ubitą śmietanę.
  • 3. Na biszkopt wykładamy
    owoce i zalewamy tężejącą
    galaretką. Gdy zastygnie, wylewamy
    masę i dekorujemy
    polewą czekoladową. Wstawiamy
    do lodówki.

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy