Wiśniowo-śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

przepyszne:)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 op. cukru wanilinowego
    3 łyżki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    4 szkl. kompotu wiśniowego
    1 op. galaretki wiśniowej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru

    Masa jogurtowa:
    800 g jogurtu naturalnego
    500 ml śmietany 30 %
    4 op. cukru wanilinowego
    8 łyżek żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    50 g czekolady mlecznej
    pergamin

Wiśniowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem. Dodawać kolejno żółtka.
    Mąkę oraz kakao i proszek wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki.
    Piec w temp. 180 st. C. do suchego patyczka.
  • 2. Masa wiśniowa:
    Kompot zagotować z cukrem, zagęścić mąką.
    Wsypać galaretkę i dodać wydrylowane owoce, wymieszać.
  • 3. Masa jogurtowa:
    Jogurt wymieszać z dwoma opakowaniami cukru wanilinowego i rozpuszczoną żelatyną ( w małej ilości wody).
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i pozostałym cukrem wanilinowym. Połączyć z jogurtem.
  • 4. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasto schłodzić w lodówce przed podaniem...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy