Kieszonki z kurczaka z wiśniami

0 (0 ocen)

Tak przygotowane „kieszonki” możemy także panierować i smażyć. Ja jednak wolę wersje pieczoną. Połączenie delikatnego filetu z orzeźwiającymi wiśniami wychodzi pyszne. Dodatkowo w prosty sposób możemy urozmaicić popularnego fileta drobiowego:).

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
    • Około 300 g wiśni,
    • 4-5 łyżek cukru,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Sól ziołowa,
    • Ok. 5 dag sera żółtego,
    • 3 łyżki oleju,

Kieszonki z kurczaka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane kieszonki 1. Mięso myjemy i osuszamy. Następnie oprószamy je przyprawami. W środku każdego fileta nacinamy „kieszeń”. Jej wnętrze także przyprawiamy. Tak przygotowane filety odstawiamy do chłodu.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie wiśniowe.
  • dodanie cukru 2. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
    Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 5 minut by puściły sok.
  • podgrzewanie wiśni 3. Następnie całość stawiamy na gazie i podgrzewamy około 5 minut. Wiśnie studzimy i odsączamy z uzyskanego soku.
    Ser kroimy na słupki (1x1 cm szerokie, długość odpowiednia do długości kieszeni)
  • napełnianie 4. Przygotowane wcześniej wiśnie nakładamy do przygotowanych „kieszeni”. Do każdej porcji wkładamy przygotowany słupek sera.
  • spinanie 5. Kieszonki spinamy wykałaczkami, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy olejem i pieczemy do miękkości około 30 minut w 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy