WIŚNIOWY PUCHAR

0 (0 ocen)

  • 25 min

Cudowne połączenie słodkości bez z cynamonem i kwasowością cytryny . WARTO SPRÓBOWAĆ.

  • 25 min

Składniki:

  • SOS
    300 ml zalewy wiśniowej ( kompotu)
    1 kopiasta łyżeczka cukru brązowego
    1/2 laski cynamonu
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    troszkę soku z cytryny
    kilkanaście wiśni z zalewy namoczonych w syropie amaretto
    2 trójkąty bezowe
    200 ml bitej śmietany lekko kwaśnej

Wiśniowy puchar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zalewy wiśniowej wkładamy cynamon , cukier, podgrzewamy.
    Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody , doprowadzić do wrzenia .
    Chwilę pogotować mieszając.Dodać sok z cytryny. Przestudzić, wyjąć cynamon.
    Ubić śmietanę.
    Pokruszone bezy włożyć na dno szklanek przykryć je wiśniami , nałożyć bitą śmietanę , zalać gęstniejącym sosem.Wstawić do lodówki. PYCHA.

Porady

Jeśli deser ma postać dłużej do śmietany lepiej dodać 1/2 op. śmietan-fixu. Przepis na bitą śmietanę podaję w JAGODOWYM PUCHARKU.

Komentarze

Podobne przepisy