Wiśniowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Ciasto idealne na upalne dni, zimne i lekko kwaśne.

Składniki:

  • 75 dag białego sera
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    2 szklanki wypestkowanych wiśni
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie małych biszkoptów
    1,5 szklanki śmietanki 30%
    1 cukier waniliowy
    1 śmietan-fiks

Wiśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser skręcić przez maszynkę najlepiej dwa razy i utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dolać śmietankę kremówkę i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
    Powstałą masę podzielić na pół i do jednej części dodać zmiksowane na mus wiśnie oraz dodatkowy cukier i dokładnie wymieszać.
  • wiśniowy sernik na zimno 2. Dno małej tortownicy (20cm średnicy)wyłożyć biszkoptami i wylać na nie jasną część masy serowej i wstawić na kilka minut do lodówki jak masa w formie lekko zastygnie wylać na nią ser z wiśniami i odstawić do zastygnięcia.
  • wiśniowy sernik na zimno 3. 1.5 szklanki śmietany ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem oraz ozdobić nią zastygnięty sernik.

Komentarze

Podobne przepisy