Włoska "Parmigiana" z bakłażanów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bakłażan ma mało kalorii i jest bogatym źródłem witamin A i C, potasu, wapnia i magnezu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    mąka
    jajka
    sos pomidorowy (najlepiej sporządzony własnoręcznie z dodatkiem ziół włoskich)
    2 mozzarelle (2x 220 g)
    parmezan

Włoska "parmigiana" z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy podłużnie na cienkie plastry. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, smażymy na oleju. Wykładamy na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu.
    W natłuszczonej formie kuchennej wykładamy pierwszą warstwę smażonych bakłażanów jeden koło drugiego, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy częścią pokrojonej mozzarelli i parmezanem, układamy koleją warstwę bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu itd do wykrzystania wszystkich składników. Wierzch posypać parmezanem.
    Pieczemy w temperaturze 200 st, około 40 minut, gdy zapiekanka zacznie się przyrumieniać przykrywamy folią aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy