Włoski z polską nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie jest bardzo słodki dzięki owocom w cieście.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jabłkowe- ciasto I:
    80 dkg jabłek
    1 ¼ szkl cukru
    1 szkl mąki
    10 dkg orzechów posiekanych
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt- ciasto II:
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    ½ op. capuccino
    1 kostka masła

Włoski z polską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szkl cukru. Odstawić aż wypłynie sok.
    2. Z białek ubić pianę dodać pozostały cukier, żółtka i pozostałe składniki, na samym końcu jabłka z sokiem. Delikatnie wymieszać i rozlać na dwie blachy, upiec w 180 st C.
    3. Z kolejnych składników upiec biszkopt- ciasto II, upiec w 180 st C.
    4. Kawę capuccino rozpuścić w 2 łyżkach wody, jajka ubić w kąpieli wodnej z cukrem. Masło rozetrzeć i dodawać ostudzone ubite jajka i rozpuszczoną kawę.
    5. Przełożenie: ciasto z jabłkami, masa, biszkopt, masa, cisto z jabłkami.

Komentarze

Podobne przepisy