Wołowe kebabczety z kukurydzą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Proste i pyszne danie. Polecam serdecznie :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1. Puszka kukurydzy
    2. 1 kg wołowiny
    3. 500 g pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1. 2 jajka

    Składniki robocze:
    1. Opakowanie przyprawy kebab gyros
    2. Łyżka suszonej natki pietruszki
    3. 4 łyżki oleju do smażenia

    Dekoracja:
    1. Liście sałaty

Wołowe kebabczety z kukurydzą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę płuczemy, osuszamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, przyprawiamy przyprawą kebab gyros i dokładnie mieszamy.
    Mięso wstawiamy do lodówki na 20 minut.

  • 2. Kukurydzę odcedzamy.
    Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i dusimy na patelni z rozgrzanym olejem około 10 minut. Studzimy.
    Kukurydzę, pieczarki, jajka i suszoną natkę pietruszki dokładnie mieszamy z mięsem.
  • 3. Z masy formujemy podłużne "kotleciki", które nadziewamy na długie wykałaczki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na brązowy kolor.

Porady

Kebabczety możemy również piec na grillu lub na patelni grillowej.

Komentarze

Podobne przepisy