Wołowe rolady z zielonymi kluseczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszna propozycja na obiad.W każdą niedziele na śląsku obowiązkowo musi by rolada z kluskami.

Składniki:

  • Składniki kluseczki :
    400g sera ricotta,
    150g ugotowanego szpinaku,
    1 szklanka mąki,
    3 łyżki parmezanu,
    1 jajko.


    Składniki rolady :
    6 plastrów wołowiny,
    300g boczku wędzonego,
    1 duża cebula,
    papryka czerwona,
    4 ogórki kiszone,
    musztarda,
    sól, pieprz, śmietana,
    olej do smażenia,
    bulion.

Wołowe rolady z zielonymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rolady : Mięso umyj i za pomocą tłuczka rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i oprósz pieprzem. Cebulę, ogórki, boczek i paprykę pokrój na paseczki i połóż na każdym płacie mięsa. Zawiń i zepnij za pomocą wykałaczki lub obwiąż sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzej olej i smaż rolady z każdej strony. Gdy już zbrązowieją zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie kluseczki : Ugotowany szpinak zmiksuj za pomocą blendera. Do miski wsyp mąkę, parmezan, dodaj jajko szpinak i ser. Połącz składniki aby uzyskały jednolitą masę. Uformuj niewielkie kuleczki. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie 4-50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy