Bardzo smaczne, zdrowe i sycące danie, które przygotowuje się dosłownie w pół godziny. Sos na bazie mięsa wołowego, cukinii i pomidorów idealnie komponuje się z makaronem (nie tylko spaghetti).
30 min
Składniki:
-75 dag mięsa mielonego wołowego
-700 g przecieru pomidorowego
-1 puszka pomidorów
-1 spora cukinia
-3 cebule
-1 łyżeczka bazylii suszonej
-ok 1,5 łyżeczki cukru
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Wołowe spaghetti z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
2.Po tym czasie dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
3.Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bazylię, cukier, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Danie w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Sosem polewamy ugotowany w międzyczasie makaron. Smacznego!
Komentarze