Wołowina na chińską nutę

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

danie nie tylko na obiad

Składniki:

  • 30 dag fasolki szparagowej
    3 marchewki
    30 dag pieczarek
    40 dag łopatki wołowej
    1 pomidor
    200 g kiełków fasoli mung
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1,5 łyżki sosu rybnego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    szczypta chilli
    olej do smażenia

Wołowina na chińską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę opłukać, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewki ugotować razem z fasolką w osolonej wodzie. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sos sojowy i sos rybny. Smażyć do miękkości. W razie potrzeby można podlać trochę wodą i podsmażyć w powstałym sosie do czasu, aż mięso zmięknie. Do mięsa dodać fasolkę z marchewką, pomidora pokrojonego w kostkę oraz pieczarki. Wszystko razem dokładnie podsmażyć 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung. Dobrze razem wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy