30 dag fasolki szparagowej
3 marchewki
30 dag pieczarek
40 dag łopatki wołowej
1 pomidor
200 g kiełków fasoli mung
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1,5 łyżki sosu rybnego
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta chilli
olej do smażenia
Wołowina na chińską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę opłukać, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewki ugotować razem z fasolką w osolonej wodzie. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sos sojowy i sos rybny. Smażyć do miękkości. W razie potrzeby można podlać trochę wodą i podsmażyć w powstałym sosie do czasu, aż mięso zmięknie. Do mięsa dodać fasolkę z marchewką, pomidora pokrojonego w kostkę oraz pieczarki. Wszystko razem dokładnie podsmażyć 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung. Dobrze razem wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze