Wołowina po burgundzku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -mięso wołowe (stek lub mięso na gulasz)
    -kilka szalotek lub czerwonych cebulek
    -kilka ząbków czosnku
    -wędzony boczek
    -świeży tymianek
    -przecier pomidorowy
    -1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
    -kilkanaście małych pieczarek
    -mąka
    -sól
    -pieprz

Wołowina po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w dość duże kawałki i obtaczamy w mące wymieszanej z sola i pieprzem. Obsmażamy w garnku (nadającym się do zapiekania w piekarniku) na oliwie. Wyjmujemy i przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojony boczek. Przyrumieniamy cebulę i czosnek. Do garnka przekładamy mięso. Dodajemy listki tymianku, pieczarki i przecier pomidorowy. Dolewamy wino. Garnek wstawiamy do piekarnika na 90 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy