Wołowina w sosie sezamowym z rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wołowina, sezam i rzeżucha - połączenie smaków może i zaskakujące, ale bardzo bardzo dobre! :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • około 500 g wołowiny
    3 łyżki oleju sezamowego
    4 łyżki sezamu
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżeczki miodu
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka różowego pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    rzeżucha

Wołowina w sosie sezamowym z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na 4-5 plastrów. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy olej sezamowy, ocet balsamiczny i miód. Całość dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso na minimum 3 godziny. Po tym czasie mięso przekładamy na głęboką patelnię razem z marynatą i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, a następnie podlewamy je wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso jej już gotowe, wyciągamy je z patelni, a do pozostałego po duszeniu sosu dodajemy zmielony w blenderze sezam i mieszamy. Przed podaniem mięso polewamy sosem sezamowym i posypujemy rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy