Na takie danie 2w1 skusi się niejeden łasuch :) kremowe ziemniaki, mnóstwo mięsa, a do tego aromatyczny rozmaryn – polecam bardzo pomysłowe danie obiadowe.
Wołowina w ziemniaczanym gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepło dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby były kremowe (lub przeciskamy przez praskę) - powstało puree.
Wołowinę kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni.
2.Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w plasterki (lub w cząstki). Smażymy wszystko razem aż woda z pieczarek odparuje.
3. Następnie dodajemy pomidory w puszce, rozmaryn, koncentrat pomidorowy i wino, dusimy około 20 minut aż wino odparuje. Dodajemy bulion i dusimy kolejne 20 minut.
4.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy całość na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą, ewentualnie chili.
5.Powstały sos łączmy z ziemniakami, dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną układamy w naczyniu żaroodpornym formując gniazdko. Do gniazdka wlewamy wołowy gulasz. Całość zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.
6.Całość można posypać dodatkowo startym żółtym serem.
Podajemy od razu, dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu
Smacznego :)
Komentarze