Wołowina w ziemniaczanym gniazdku

0 (0 ocen)

Na takie danie 2w1 skusi się niejeden łasuch :) kremowe ziemniaki, mnóstwo mięsa, a do tego aromatyczny rozmaryn – polecam bardzo pomysłowe danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    300g pieczarek,
    500g wołowiny,
    pomidory krojone w puszce 400g,
    1 szklanka bulionu,
    1/2 szklanki czerwonego wina,
    300ml mleka,
    100g żółtego sera,
    1,5 łyżki masła,
    1/4 łyżeczki kurkumy,
    1,5 łyżki mąki,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
    sól,
    pieprz
    2 cebule,
    szczypta chili,
    ewentualnie żółty ser do posypania

Wołowina w ziemniaczanym gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepło dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby były kremowe (lub przeciskamy przez praskę) - powstało puree.
    Wołowinę kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni.
  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 2. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w plasterki (lub w cząstki). Smażymy wszystko razem aż woda z pieczarek odparuje.
  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 3. Następnie dodajemy pomidory w puszce, rozmaryn, koncentrat pomidorowy i wino, dusimy około 20 minut aż wino odparuje. Dodajemy bulion i dusimy kolejne 20 minut.
  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 4.

    W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy całość na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą, ewentualnie chili.
  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 5. Powstały sos łączmy z ziemniakami, dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną układamy w naczyniu żaroodpornym formując gniazdko. Do gniazdka wlewamy wołowy gulasz. Całość zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.
  • Wołowina w ziemniaczanym gniazdku 6. Całość można posypać dodatkowo startym żółtym serem.
    Podajemy od razu, dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy