Proponuję sposób na pyszne przygotowanie mięsa wołowego na obiad. Mięso jest dobrze doprawione, a sos wyrazisty w smaku. Całość podałam z kaszą gryczaną i surówkami. Ilość składników na 2 porcje.
Wołowina z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Mięso rozbijamy delikatnie ręką. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryka. Odstawiamy na 30 minut
2.Na rozgrzaną margarynę układamy mięso i smażymy z obu stron. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, następnie zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy i dusimy.
3.Cebulę kroimy w kostkę, grzyby drobno siekamy - smażymy. Po godzinie dolewamy do mięsa szklankę wody, dodajemy usmażoną z grzybami cebulę i dalej dusimy.
4.Smietnkę łączymy z mąką, gdy mięso jest miękkie to dodajemy ją do sosu - ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Do smaku dodajemy sól, pieprz, cząber i bazylie - gotowe
Komentarze