Wołowina z sosem z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proponuję sposób na pyszne przygotowanie mięsa wołowego na obiad. Mięso jest dobrze doprawione, a sos wyrazisty w smaku. Całość podałam z kaszą gryczaną i surówkami. Ilość składników na 2 porcje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    2 grube plastry łopatki wołowej
    1 cebula czerwona
    1 cebula biała
    2 garstki suszonych prawdziwków
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 12%
    margaryna
    przyprawy

Wołowina z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z 1. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Mięso rozbijamy delikatnie ręką. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryka. Odstawiamy na 30 minut
  • z 2. Na rozgrzaną margarynę układamy mięso i smażymy z obu stron. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, następnie zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy i dusimy.
  • z 3. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby drobno siekamy - smażymy. Po godzinie dolewamy do mięsa szklankę wody, dodajemy usmażoną z grzybami cebulę i dalej dusimy.
  • 4. Smietnkę łączymy z mąką, gdy mięso jest miękkie to dodajemy ją do sosu - ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Do smaku dodajemy sól, pieprz, cząber i bazylie - gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy