Sycąca, prosta i szybka sałatka na kolację czy domówkę
20 min
Składniki:
½ główki sałaty dębowej czerwonej
kilka listków sałaty masłowej
1 opakowanie mozzarelli w zalewie – kuleczki
20-25 malutkich pomidorków koktajlowych
kilkanaście malutkich rzodkiewek
kilkanaście czarnych oliwek z zalewy
15 dag dobrej jakości szynki pokrojonej w kostkę
drobno pokrojony szczypior
opcjonalnie uprażone orzeszki piniowe
dressing ;
sok z ½ cytryny
taka sama objętość oliwy z oliwek
sól,cukier
biały pieprz
1 łyżeczka musztardy dijon
Sałatka z sałaty dębowej z innymi różnościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Liście sałaty umyj, wysusz, rozdrobnij
2. Mozzarellę i oliwki odsącz z zalewy
3. Umyj rzodkiewki i pomidorki koktajlowe
4. Rozdrobnij szynkę , rzodkiewki, posiekaj szczypior
5. Wszystkie składniki sałatki ułóż w dużej salaterce
6. Przygotuj dresing z podanych składników – wstrząśnij chwilę do uzyskania jednolitej emulsji
7. Przed podaniem sałatkę skrop obficie przygotowanym dressingiem
Porady
sałatka świetnie smakuje z grzankamii z chleba ziarnistego
Komentarze