Ryż z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie z dzieciństwa, które uwielbiam po dziś dzień. Najlepiej smakuje w sezonie truskawkowym, ale jesienią i zimą dzięki mrożonkom można powspominać lato przy talerzu.

  • 20 min

Składniki:

  • - torebka ryżu białego długoziarnistego
    - odrobina soli
    - 250 g truskawek
    - śmietana 12%
    - cukier waniliowy
    - cukier kryształ
    - świeża mięta

Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej zacząć od gotowania ryżu :) Nastawiamy wodę, lekko solimy i gotujemy ok 15 minut.
  • 2. Truskawki obieramy z szypułek lub rozmrażamy, a następnie w misce rozgniatamy widelcem tak, aby puściły sok. Dodajemy do tego dwie łyżeczki cukru kryształu i do smaku według uznania cukier waniliowy, a na koniec 2-3 solidne łyżki śmietany. Mieszamy wszystko.
  • 3. Nakładamy ryż na talerz, na wierzch polewamy truskawki w śmietanie, a do ozdoby można jeszcze położyć całe truskawki i jak ktoś lubi - liście świeżej mięty, której nadają oryginalny smak tej tradycyjnej potrawie z dzieciństwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy