Danie z dzieciństwa, które uwielbiam po dziś dzień. Najlepiej smakuje w sezonie truskawkowym, ale jesienią i zimą dzięki mrożonkom można powspominać lato przy talerzu.
Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej zacząć od gotowania ryżu :) Nastawiamy wodę, lekko solimy i gotujemy ok 15 minut.
2.Truskawki obieramy z szypułek lub rozmrażamy, a następnie w misce rozgniatamy widelcem tak, aby puściły sok. Dodajemy do tego dwie łyżeczki cukru kryształu i do smaku według uznania cukier waniliowy, a na koniec 2-3 solidne łyżki śmietany. Mieszamy wszystko.
3.Nakładamy ryż na talerz, na wierzch polewamy truskawki w śmietanie, a do ozdoby można jeszcze położyć całe truskawki i jak ktoś lubi - liście świeżej mięty, której nadają oryginalny smak tej tradycyjnej potrawie z dzieciństwa.
Komentarze