Wuzetka

0 (0 ocen)

Najlepsze wspomnienie PRL-u, torcik Wuzetka. Choć przez dziesiątki lat powstało wiele wersji tego pysznego ciastka ,do dziś zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Nie znam autentycznych skladników wuzetki z przed pol wieku,ale uważam, że moja wersja jest pyszna:)

Składniki:

  • Biszkopt
    - 3/4 szklanki cukru;
    - 3/4 szklanki mąki;
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
    - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
    - 2 łyżki kakao;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżeczka octu.
    Masa
    - 500 ml śmietany kremówki;
    - 1-2 łyżki cukru pudru;
    - kilka łyżek dżemu porzeczkowego;
    - polewa czekoladowa

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka łącze z proszkiem do pieczenia oraz octem i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaje cukier. Następnie dodaje żółtka, a także wszystkie pozostałe składniki i delikatnie mieszam łyżką. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23-25 cm. Piekę około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawam go na dwie części. Jedną część smaruje dżemem. Śmietanę ubijam, pod koniec ubijania dodaje cukier puder. Na jedną część ciasta (na tą z dżemem), wykładam połowę śmietany, przykrywam drugą i wykładam pozostałą śmietanę (zostawiam trochę śmietany do ozdobienia kawałków). Na całość wylewam polewe czekoladową i ozdabiam. Przechowuje w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy