Wuzetka bakaliowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem ekspedientką. Chętnie przechwytuję przepisy od koleżanek.

Składniki:

  • Ciasto: 15 jajek
    ● 60 dag cukru
    ● 3 łyżki mąki
    ● 4,5 łyżki kakao
    ● 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3 op. budyniu waniliowego
    ● 6 łyżeczek proszku do piecz.
    Masa: 1,5 kostki masła
    ● 2 żółtka
    ● 1 puszka mleka słodzonego
    ● po 15 dag orzechów, rodzynek, płatków migdałów
    ● szkl. rumu
    ● gotowa polewa czekoladowa

Wuzetka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta ucieramy,
    dzielimy na 3 części. Na blasze
    40x26 cm pieczemy pojedynczo
    trzy placki w 180 °C.
  • 2. Połowę orzechów siekamy,
    resztę mielimy. Bakalie zalewamy
    rumem, zostawiamy na
    12 godzin. Mleko gotujemy
    2 godziny. Masło ucieramy
    z żółtkami, dodając stopniowo
    bakalie i zimne mleko.
  • 3. Placki przekładamy kremem.
    Wierzch dekorujemy.
    polewą i orzechami.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy