Wyborny tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka oddzielamy, przesypujemy mąkę z proszkiem, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, gdy zacznie sztywnieć dosypujemy cukier. Po ubiciu dodajemy żółtka, chwilę miksujemy. Mieszając łopatką wsypujemy powoli mąkę. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy ok. 30min do suchego patyczka.
2.Gruszki odsączamy z syropu, odkładamy kilka do dekoracji. Resztę kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki cukru i sok z cytryny.
W syropie rozpuszczamy żelatynę i 4 łyżki cukru. Śmietanę ubijamy, dodajemy syrop, trochę odkładamy do dekoracji. Do reszty dodajemy jogurty i pokrojone gruszki, mieszamy.
3.Biszkopt dzielimy na 3 części, nasączamy wódką i przekładamy kremem. Wierzch zdobimy śmietaną i gruszkami.
Komentarze