Wyborny tort gruszkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wykonany na 70tkę babci. Według teścia, pobiłam oryginał:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj, 1,5 szklanki mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

    Krem:
    1l śmietany 30%, 1 cytryna, jogurt gruszkowy 2 kubki, żelatyna 9 łyżeczek

    Dodatkowo:
    gruszki w syropie, wódka do pokropienia

Wyborny tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka oddzielamy, przesypujemy mąkę z proszkiem, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
    Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, gdy zacznie sztywnieć dosypujemy cukier. Po ubiciu dodajemy żółtka, chwilę miksujemy. Mieszając łopatką wsypujemy powoli mąkę. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy ok. 30min do suchego patyczka.


  • 2. Gruszki odsączamy z syropu, odkładamy kilka do dekoracji. Resztę kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki cukru i sok z cytryny.
    W syropie rozpuszczamy żelatynę i 4 łyżki cukru. Śmietanę ubijamy, dodajemy syrop, trochę odkładamy do dekoracji. Do reszty dodajemy jogurty i pokrojone gruszki, mieszamy.
  • 3. Biszkopt dzielimy na 3 części, nasączamy wódką i przekładamy kremem. Wierzch zdobimy śmietaną i gruszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy