WYCISKANE CIASTECZKA MAŚLANE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu, wyciskane przez rękaw, z dodatkiem powideł. Bardzo smaczne i kruche, idealne do kawki i podjadania. Przygotowane w domu zadowolą nie jednego domownika.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    2 żółtka
    200 g masła
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki śmietany 18 %
    dowolne powidła u mnie pomarańczowe

Wyciskane ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0066i90 1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, wlewamy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąki. Mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto musi być elastyczne i w miarę plastyczne aby dobrze się je wyciskało.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • image-1m4damt 2. Ciasto nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką, wyciskamy okrągłe ciasteczka jak zakręcone ślimaczki. Na każde ciasteczko nakładamy po małej łyżeczce marmolady.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, i pieczemy około 12-15 minut.
    Ciasteczka układamy na talerzu, posypujemy odrobiną cukru pudru i podajemy.
    Są mega smaczne i kruche, uzależniają :) życzę smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy