Ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu, wyciskane przez rękaw, z dodatkiem powideł. Bardzo smaczne i kruche, idealne do kawki i podjadania. Przygotowane w domu zadowolą nie jednego domownika.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki śmietany 18 %
dowolne powidła u mnie pomarańczowe
Wyciskane ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, wlewamy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąki. Mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto musi być elastyczne i w miarę plastyczne aby dobrze się je wyciskało.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2.Ciasto nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką, wyciskamy okrągłe ciasteczka jak zakręcone ślimaczki. Na każde ciasteczko nakładamy po małej łyżeczce marmolady.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, i pieczemy około 12-15 minut.
Ciasteczka układamy na talerzu, posypujemy odrobiną cukru pudru i podajemy.
Są mega smaczne i kruche, uzależniają :) życzę smacznego.
Komentarze