Uwielbiam tworzyć dania z popularnego wafla. Jednak jego klasyczna wersja już każdemu się znudziła, dlatego postanowiłam ją trochę unowocześnić. Wyszło jak zawsze pysznie, a do tego szybko i bez pieczenia!
60 min
Składniki:
wafel
puszka kajmaku
dwa budynie
700 ml mleka
kostka margaryny
100g nasion słonecznika
szczypta kurkumy
Wyjątkowy wafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę budyniową. Zagotować 500ml mleka, a pozostałej części (200 ml) rozroić dwa budynie. Dosłodzić wg przepisu na opakowaniu. Do gotującego mleka wlać budynie oraz dodać szczyptę kurkumy, by masa miała wyrazisty żółty kolor. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Budyń powinien mieć identyczną temperaturę jak margaryna, wtedy można całość zmiksować.
100g nasion słonecznika sprażyć na patelni teflonowej bez oleju.
Sposób przełożenia:
wafel
kajmak (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu)
wafel
masa budyniowa
wafel
masa budyniowa
wafel
pozostała część kajmaku
Komentarze