Wykwintna Zapiekanka Ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Arcy tania, arcy prosta, arcy pyszna. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulką lub z sosem czosnkowym. Można podawać posypaną rozdrobnionymi jajami na twardo i pokrojonym w kostkę ogórkiem małosolnym lub kiszonym.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki lub 8 młodych małych, wyszorowanych; 1/2 cebuli; 30 plasterków kiełbasy suchej, żywieckiej, kminkowej, wiejskiej lub salami; łyżka masła; łyżka oleju; łyżka suszonego rozmarynu; 1/2 szklanki śmietany; 1/2 szklanki mleka; 10 dkg żółtego sera (najlepiej twardego, słonego; może być gotowy do spaghetti pakowany, starty); 2 łyżki kaparów (lub drobno pokrojonych ogórków małosolnych lub kiszonych); 2 jajka na twardo drobno posiekane(opcjonalnie); 2 małe ogórki małosolne lub kiszone drobno posiekane; sól; pieprz; gałka muszkatołowa.

Wykwintna zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładaniec :) 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 0,7 cm (młode wyszorować przed gotowaniem); naczynie żaroodporne wysmarować masłem zmieszanym z olejem;
  • 2. Układać pionowo plastry ziemniaków na przemian z kiełbasą (przepis na małe naczynie, na 2 rzędy przekładańca; duże naczynie na 3 rzędy przekładańca w/w składniki x 2); posypać rozmarynem, pieprzem i solą; posypać kaparami; posypać drobno startym serem; śmietanę rozrobić z mlekiem i doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem; zalać zapiekankę;
  • 3. Włożyć do nagrzanego na 200 piekarnika z termoobiegiem z przykryciem na 20 min (naczynie bez przykrycia obwijamy od góry folią aluminiową); odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min; po upieczeniu wyciągamy.

Porady

Kiełbasę można przed układaniem w naczyniu podsmażyć i odsączyć; podawać z sosem czosnkowym lub sałatką z pomidorów z cebulą albo sałatą; można przed podaniem posypać 2 drobno posiekanymi jajami ugotowanymi na twardo pomieszanymi z 2 małymi, posiekanymi ogórkami małosolnymi lub kiszonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy