Wypasiona kartoflanka

0 (0 ocen)

Pyszna zupa w wykonaniu mojego męża, tym razem byłam tylko doradcą i fotografem :)

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z drobiu
    600 g ziemniaków + 2 marchewki + 1 pietruszka + plaster selera
    3 średnie cebule + 2 ząbki czosnku
    sól, pieprz mielony, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
    200 g boczku wędzonego na skwarki
    3/4 szklanki mąki + 1 jajko + szczypta soli + woda, na ciasto do klusek
    posiekana natka pietruszki
    olej do przysmażenia cebuli

Wypasiona kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09t7632 1. Skrzydełka ugotować, wyjąć z wywaru, ostudzić.
    Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę i razem z przyprawami wrzucić do wywaru, wstawić do gotowania.

    W tym czasie zagnieść ciasto na kluski, skubiąc wrzucać bezpośrednio do garnka.
    Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na rumiano i dodać do zupy.
    Do tłuszczu od boczku dolać w miarę potrzeby oleju i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak będzie dobrze rumiana dodać do garnka.
    Przed końcem gotowania dodać obrane mięso ze skrzydełek, przeciśniety czosnek, pieprz i natkę pietruszki.

    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy