Wypasione bułeczki bakaliowe

0 (0 ocen)

Pyszne, zdrowe, nie zbyt niekaloryczne .... czego chcieć więcej? ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    40 g margaryny
    Pestki słonecznika
    Orzechy włoskie
    Skórka pomarańczowa
    Rodzynki
    Szczypta soli
    Pestki dyni
    3 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g serka homogenizowanego

Wypasione bułeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku.
  • 2. Rozpuszczoną połączyć z jajkami, serkami i zmiksować.
  • 3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • 4. Wszystko wymieszać. Dodać bakalie ( orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki).
  • 5. Zagnieść ciasto i formować bułeczki. Na wierzch położyć pestki dyni lub słonecznika.
  • 6. Piec w tem. 170 st. do zarumienienia bułeczek (ok. 25 min.)

Porady

Bułeczki smaruję czasem białkiem lub żółtkiem, by nabrały ładnego koloru.

Komentarze

Podobne przepisy