Wyrazisty kompot z truskawek na zimę z nutą kardamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie ma lepszych owoców od naszych truskawek. Pachnących, w pięknym kolorze i słodkich od słońca. Taki truskawkowy kompot smakuje...brak słów, jest najlepszy. Kardamon doskonale dopełnia odczucia smakowe.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 - 2,5 kg truskawek
    1/2 kg cukru
    szklanka wody
    3 szczypty kardamonu

Wyrazisty kompot z truskawek na zimę z nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i włożyć do garnka. Dodać przegotowaną wodę i cukier. Zagotować. Owoce puszczą sok.Trzeba uważać, żeby nie rozgotować owoców, albo nie pozostawić owoców surowych. Dodać kardamon. Wymieszać i przełożyć, przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić dobrze pokrywkę i słoik ustawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu.
    Przed podaniem, do kompotu trzeba dodać przegotowanej wody, bo jest bardzo esencjonalny.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy