Nie ma lepszych owoców od naszych truskawek. Pachnących, w pięknym kolorze i słodkich od słońca. Taki truskawkowy kompot smakuje...brak słów, jest najlepszy. Kardamon doskonale dopełnia odczucia smakowe.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 - 2,5 kg truskawek
1/2 kg cukru
szklanka wody
3 szczypty kardamonu
Wyrazisty kompot z truskawek na zimę z nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, obrać z szypułek i włożyć do garnka. Dodać przegotowaną wodę i cukier. Zagotować. Owoce puszczą sok.Trzeba uważać, żeby nie rozgotować owoców, albo nie pozostawić owoców surowych. Dodać kardamon. Wymieszać i przełożyć, przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić dobrze pokrywkę i słoik ustawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu.
Przed podaniem, do kompotu trzeba dodać przegotowanej wody, bo jest bardzo esencjonalny.
Smacznego.
Komentarze