Wyśmienita pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z musztardą. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą wymieszaną z czosnkiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc. Mięso obrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ciepłą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Przełożyć do brytfanny, a do okoła ułożyć obrane i pokrojone w ósemki cebulki. Posypać posiekaną zieleniną (rozmaryn szałwia). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni C) na 50-60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia lub ciepłą wodą albo rosołem z kostki. Miękką pieczeń pokroić na plastry. Można także posypać posiekaną zieleniną już po pokrojeniu (natką pietruszki).
Porady
Jeśli mamy mało czasu, możemy mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz), wymieszać z marynatą musztardową i odstawić na pół godziny. Następnie obrumienić na tłuszczu i wstawić do piekarnika.
Komentarze