Wyśmienita pieczeń

0 (0 ocen)

Idealna pieczeń np. na niedzielny obiad.

Składniki:

  • - 1,5 kg mięsa na pieczeń (np. szynka wieprzowa lub polędwica wołowa)
    - 2-3 cebule
    - 3 łyżeczki ostrej musztyardy
    - 2-3 ząbki czosnku
    - sól, pieprz
    - posiekana zielenina: rozmaryn, szałwia, natka pietruszki (może być suszona)
    - tłuszcz do smażenia

Wyśmienita pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z musztardą. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą wymieszaną z czosnkiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc. Mięso obrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ciepłą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Przełożyć do brytfanny, a do okoła ułożyć obrane i pokrojone w ósemki cebulki. Posypać posiekaną zieleniną (rozmaryn szałwia). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni C) na 50-60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia lub ciepłą wodą albo rosołem z kostki. Miękką pieczeń pokroić na plastry. Można także posypać posiekaną zieleniną już po pokrojeniu (natką pietruszki).

Porady

Jeśli mamy mało czasu, możemy mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz), wymieszać z marynatą musztardową i odstawić na pół godziny. Następnie obrumienić na tłuszczu i wstawić do piekarnika.

Komentarze

Podobne przepisy