ucieraniec śliwkowy

0 (0 ocen)

ciasto jest wyśmienite, aromatyczne, pyszne.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mleko 250 ml, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, śliwki 10 sztuk/duże

Ucieraniec śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. użyłam 6 jajek "M", jajka dobrze utrzeć do białości z cukrem,cukrem wanilinowym
  • etap 2. margaryna stopiona wystudzona, do margaryny wlać mleko, w trakcie miksowania pomału dolewać do masy
  • etap 3. wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto
  • etap 4. niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta
  • etap 5. do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylac ciemne ciasto
  • etap 6. piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto jak wystygnie wyłożyć do góry dnem na talerz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy