Wysokowitaminowy napój różany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis mojej babci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców róży
    2 litry wrzątku

Wysokowitaminowy napój różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pozbawione szypułek owoce pokroić na ćwiartki i wrzucić wraz z pestkami do wrzątku. Gotować 40 minut. Następnie przecedzić przez tetrę i wycisnąć ugotowany miąższ. Przygotowany napój dosłodzić do smaku i przelać do słoiczków. Zakręcone słoiczki umieścić w garnku z wodą i za pasteryzować ( gotować ok. 20 min). Słoiki wyjąć i obrócić do góry dnem na 10 minut.

Porady

Gotowe przetwory chronimy przed słońcem, dla tego najlepiej przechowywać je w piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy