Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno, taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z samym masłem!
1 godz. 20 min
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki krupczatki
4 łyżki otrębów żytnich
1/2 szkl. letniego mleka
8 g suszonych drożdży
3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem)
szczypta soli
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 jajko
+ 1 jajko do posmarowania
otręby żytnie do posypania
Wytrawna chałka buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
2. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
3.Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach.
Komentarze