Nie zawsze babeczki muszą być na słodko. Ja proponuje też spróbować w wersji wytrawnej. Dodatki możemy dodać różne w zależności co mamy w lodówce lub ogródku.
Składniki:
1 szkl mąki orkiszowej typ 650
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
2 łyżki cebulki prażonej
100 g serka feta
Wytrawne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Wbić jajka, wlać oliwę z oliwek i energicznie wymieszać na gładko. Dodać czosnek niedźwiedzi, cebulkę prażoną i ser pokrojony w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać. Silikonowe foremki do muffinek wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Komentarze