Wytrawne ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i chrupiące ciasteczka na słono. Mogą one zastąpić chipsy czy paluszki słone. Zamiast masła użyłam smalcu ze skwarkami-ciasteczka/krakersy wyszły super chrupiące i aromatyczne. Polecam

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    90 g smalcu ze skwarkami
    1 małe jajko
    1 łyżka sezamu
    1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Wytrawne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy smalec, jajko, sezam oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta wałek, wkładamy do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy w pół centymetrowe plastry. Układamy obok siebie na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wytrawne ciasteczka studzimy i jemy dopiero zimne (ciepłe będą się mocno kruszyć). Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy