Czyli bakłażany zapiekane pod mozzarellą na cieście francuskim z dodatkiem suszonych pomidorów i odrobiną żółtego sera. Przekąska łatwa do przyrządzenia, nie zajmie nam wiele czasu i co najważniejsze jest smaczna :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 bakłażan średniej wielkości
200 g mozzarelli
200 g suszonych pomidorów
150 g startego sera żółtego
oliwa z oliwek
sól
Wytrawne francuzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i pozostawić na 30 min. na durszlaku. Następnie odsączyć układając na ręczniku papierowym.
2.Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów i ułożyć na blasze do pieczenia.
3.Mozzarelle pokroić w plastry. Suszone pomidory drobno pokroić.
4.Odsączone plastry bakłażanów posmarować z obu stron oliwą z oliwek i usmażyć na patelni grillowej (można na zwykłej).
5.Usmażone bakłażany ułożyć na cieście francuskim, dodać porcję suszonych pomidorów i plaster mozzarelli. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i piec około 20 minut do zrumienienia.
Komentarze