Wytrawne rogaliki

0 (0 ocen)

Delikatne, chrupiące ciasto serowo-maślane swoją konsystencją przypomina ciasto francuskie. W środku każdego z nich ukryty jest plasterek wędzonej polędwicy.

Składniki:

  • proporcje na 24 rogaliki
    ciasto:
    200 g zimnego masła
    200 g białego sera
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki soli

    rozmącone jajko do smarowania

    24 plasterki polędwicy wędzonej lub ulubiona szynka

Wytrawne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy nadając kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów.

    Każdy trójkąt smarujemy rozmąconym jajkiem, następnie kładziemy plasterek wędliny. Zwijamy rogaliki.

    Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy w 200℃ około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Takie rogaliki wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy