WZ-tka migdałowa z kiwi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inne wydanie wuzetki

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki poznańskiej
    2 łyżki kakao naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem
    3 małe śmietanki kremówki w woreczkach 30%
    3 czubate łyżki cukru pudru
    4 kiwi
    łyżki czubate płatków migdałowych
    Poncz
    pół szklanki chłodnej wody gotowanej, kieliszek wódki, łyżeczka płaska cukru i kilka kropli cytryny

Wz-tka migdałowa z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijać robotem ok. 15 minut. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakaem. Wlać do tortownicy o średnicy 30 cm i piec w temperaturze 200-220 stopni przez ok 50-60 minut. Jak biszkopt wystygnie przekroić go dwa razy. Każdą warstwę nasączyć ponczem. Ubitą śmietankę kremówkę z cukrem pudrem położyć na dolną warstwę biszkopta i posypać ją pokrojonymi w kostkę 2 kiwi, Następnie przykryć następną warstwą biszkopta nasączonego ponczem. Nałożyć ubitą kremówkę i posypać płatkami migdałów i przykryć ostatnią warstwą biszkopta, też nasączonego ponczem. Udekorować ostatnią ubitą kremówka, a na nią położyć pokrojone w plasterki pozostałe kiwi.

Porady

Polecam mąkę poznańską z dalachowa. Śmietanka kremówka dobrze się ubija, gdy jest schłodzona. Ubijać ją na najniższych obrotach i jak zacznie gęstnieć to dopiero wsypać puder.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy