Z fasolką szparagową po grecku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zbieram przepisy z różnych gazet, a następnie przerabiam je po swojemu. Moje eksperymenty wychwala zarówno mąż Wojtek, jak i córka Marta.

Składniki:

  • ● 2 litry mięsnego wywaru lub bulionu z kostki
    ● 3 marchewki
    ● nieduży seler
    ● pietruszka (korzeń i natka)
    ● kawałek pora
    ● 40 dag fasolki szparagowej
    ● 3-4 ziemniaki
    ● 20 dag koncentratu pomidorowego
    ● 5 łyżek oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● słodka lub ostra mielona papryka
    ● bazylia

Z fasolką szparagową po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z fasolką szparagową po grecku 1. Warzywa oczyszczamy lub
    obieramy, myjemy. Fasolkę po
    odcięciu końcówek kroimy
    w 3-4 kawałki. Ziemniaki kroimy
    w dużą kostkę, marchewki,
    selera i pietruszkę w małą,
    a pora w półkrążki.
  • 2. Na głęboką patelnię wlewamy
    olej i smażymy warzywa.
    Wsypujemy posiekaną natkę
    pietruszki i przyprawy.
  • 3. Wywar zagotowujemy, przekładamy
    warzywa z patelni, dodajemy
    koncentrat pomidorowy
    i mieszamy. Gotujemy 30 minut
    na małym ogniu. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem. Podajemy
    z pieczywem.

Porady

● Zamiast koncentratu pomidorowego do zupy możemy wkroić sparzone i obrane ze skórki 3-4 pomidory. Natomiast korzeń selera zastąpią drobno pokrojone łodygi selera naciowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy