Z grzybami i warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Bardzo lubię zbierać grzyby, z których gotuję różne potrawy. Sam też robię z nich przetwory.Potem wymieniam się słoikami z sąsiadami.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 4 czerwone papryki
    ● cebula
    ● 8 ząbków czosnku
    ● 4 marchewki
    ● 1 kg leśnych grzybów
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa

Z grzybami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, odkrawamy
    wierzchy z ogonkiem, usuwamy
    gniazda nasienne. Grzyby
    oczyszczamy, myjemy, gotujemy
    ok. 7 minut i kroimy w małą
    kostkę. Cebulę i czosnek obieramy.
    Cebulę kroimy w piórka,
    czosnek siekamy i szklimy razem
    na oliwie. Marchewki obieramy,
    myjemy, gotujemy i kroimy
    w cienkie plasterki.
  • 2. Do każdej papryki wkładamy
    kolejno warstwy grzybów, marchewki
    i cebuli z czosnkiem.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    skrapiamy oliwą, przykrywamy
    wierzchami i wstawiamy do naczynia
    żaroodpornego. Pieczemy
    ok. 25 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp. 190 °C, aż
    papryki będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy