mięsko z indyka do chleba z szynkowara

0 (0 ocen)

jest sporo galaretki, mięsko jest pyszne do pieczywa.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mięso indycze 1,20 kg, majeranek 1 łyżka, tymianek 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki

Mięsko z indyka do chleba z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki.............

    do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie kleista
  • etap 2. szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin..............

    wstawić do garnka na dnie z ręcznikiem lub separatorem, po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć przez 90 minut - woda nie może się gotować
  • etap 3. szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej na całą noc..............

    szynkowar oblać gorącą woda i wyjąć woreczek z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy