Z kaszy i brokułów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem uczennicą technikum żywienia. Zapiekanki nauczyłam się w szkole. Jest smaczna i łatwa do zrobienia.

Składniki:

  • ● 2 brokuły
    ● 1,5 szklanki kaszy krakowskiej
    ● 20 dag startego ostrego sera
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier

Z kaszy i brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły myjemy, gotujemy
    z dodatkiem soli i cukru.
    Lekko twardawe odcedzamy,
    dzielimy na mniejsze
    różyczki. Łodyżki kroimy
    w poprzek na małe kawałki.
  • 2. Kaszę zalewamy zimną
    wodą i dodajemy łyżkę
    masła. Gotujemy na sypko.
  • 3. Z białek ubijamy pianę.
    Mieszamy z kaszą, dodajemy
    ser, natkę, brokuły i żółtka.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Przekładamy do
    wysmarowanego masłem
    naczynia żaroodpornego.
    Zapiekamy około 30 minut
    w gorącym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy