Z kukurydzy ze smażoną tortillą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą malutkiej Basi. Razem spędzamy dużo czasu w kuchni. Ta zupa jest moją wariacją na temat kuchni tex-mex.

Składniki:

  • ● puszka kukurydzy
    ● czerwona papryka
    ● łyżka śmietany 12-proc.
    ● 3 dag sera feta
    ● 1 tortilla
    ● 2 łyżki salsy serowej
    ● posiekana natka
    ● oliwa
    ● sól
    ● pieprz
    ● chili
    ● ząbek czosnku

Z kukurydzy ze smażoną tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazdo
    nasienne. Pieczemy 20 minut
    w 180 °C. Na kilka minut wkładamy
    do foliowego woreczka. Wyjmujemy, obieramy ze skórki
    i kroimy w kostkę.
  • 2. Czosnek kroimy w plasterki
    i rumienimy w garnku na oliwie.
    Dodajemy paprykę, osączoną
    kukurydzę i chwilę smażymy.
    Wlewamy 300 ml wody, gotujemy
    15 minut, miksujemy. Dodajemy
    salsę i śmietanę. Doprawiamy
    i dokładnie mieszamy.
  • 3. Tortillę kroimy w cienkie, niezbyt
    długie paski, podsmażamy
    na oliwie. Zupę w lewamy do
    miseczek, dodajemy tortillę, pokrojoną
    w kostkę fetę i natkę.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy